Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt
a farsangi időszak, a húsvét előtti nagy mulatozás időszaka. Mivel nagyon sokan
év végi fogadalomként valamilyen diétát vagy egy egészségesebb életmódot tűznek
ki célul, nekik szeretnék segítséget nyújtani, hogy a farsangi időszak se
szabjon gátat ennek.
Bár a farsangi fánk eredetét több mende-monda övezi, még
sincs kiforrott álláspont arra vonatkozóan, miért is az egyik legelterjedtebb
édesség ez idő tájt. Egy biztos, ki ne áhítozna ilyenkor egy nagyon finom,
porcukorral meghintett, lekváros szalagos fánkra?
Nos, a jó hír az, hogy számtalan alternatív hozzávaló
és elkészítési mód van már, amivel egészségesebbé tehetjük ezeket a fogásokat.
Előre le kell szögeznünk, hogy a sztereotípiáktól
ellentétben attól, hogy valami egészséges vagy épp valamilyen allergéntől
mentes, még nem biztos, hogy diétás és attól, hogy valamit „diétásnak” mondanak
az egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is.
De már pár apró lépéssel is segíthetünk magunknak, ha
például a fehér lisztet teljes kiőrlésű búzalisztre, zablisztre, esetleg
valamilyen maglisztre (pl. mandulaliszt) cseréljük. Egyre több embernek
problémát okoz a glutén, szerencsére már ezekből a lisztekből is egyre nagyobb
a választék a boltok polcain. Jó hír a laktóz- vagy tejallergiában vagy érzékenységben
szenvedőknek, hogy már számos alternatív tej (pl. magtejek, szójatej,
kókusztej) közül válogathatunk, ami még a vércukrunkat sem emeli meg nagy
mértékben.
Azt mondják, a cukor minden diéta legnagyobb mumusa.
Már azzal is sokat teszünk egészségünkért, ha a fehér finomított cukrot mézre
cseréljük, de még jobb, ha valamilyen természetes édesítőt használunk. Én
szívesen nyúlok mindig a stíviához vagy az eritrithez. A mesterséges édesítőket
azonban – annak ellenére, hogy legtöbbjük kalóriamentes – jobb, ha kerüljük,
mert a cukornál is ártalmasabbak lehetnek a szervezetünkre.
A legtöbb fánkot bő olajban sütik ki. Ha tenni akarunk
magunkért, ilyenkor a legjobb, ha az olaj helyett kókuszzsírt használunk a
sütéshez, de bátran kísérletezhetünk egy-egy recept esetében azzal is, hogy
sütőpapírral bélelt sütőben sütjük ki.
Első körben egy nagyon egyszerű és gyors, sütőben
süthető receptet mutatok.
Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)
Hozzávalók kb. 8-10 db-hoz:
- 2 db nagyobb alma (kb. fél kg) - meghámozva, lereszelve kb. 350 g
- 100 g kölesliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 50 g eritrit
- 2 db tojás
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. almaecet
- csipet só
- kókuszzsír a forma kikenéséhez
Az almákat meghámozom és lereszelem. A legjobb, ha közepesen leveses
almát használunk, hiszen az sem jó, ha túl sok levet ereszt, de az sem, ha
nagyon száraz fajtát használunk, hiszen éppen az alma adja a tészta
szaftosságát. A reszelt almához adom a két egész tojást, az eritritet, az
almaecetet, végül a fahéjjal, egy csipet sóval és a szódabikarbónával elkevert
köles- és barna rizslisztet. Alaposan elkeverem, majd kókuszzsírral kikent
szilikonos fánkformákba adagolom. 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.
Ki lehet sütni bő kókuszzsírban is, ekkor érdemes evőkanalanként adagolni a
zsiradékba. Mindkét esetben több napig is puha marad.
Nem csak Magyarországon divat a fánk. Szerencsére az egész
világ ismeri a fogalmát, Európában is számtalan helyen kedvelt desszert.
Spanyolországban például nemzeti nyalánkságnak számít az úgynevezett „churros”,
amit fahéjas cukorral meghintve, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva
tálalnak.
Erre is van szerencsére egészségesebb változatom.
Reform
churros, forró karob mártogatóssal
(kb. 4 adaghoz)
Tésztához:
- 70 g tk. zabliszt
- 80 g tk. tönkölyliszt
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 200 ml víz
- 3 ek. ghí
- egy csipet só
- 50 g eritrit
- 3 db tojás
Sütéshez:
- ghí, zsír vagy kókuszzsír
Szóráshoz:
Forró karob italhoz:
- 100 ml cukormentes kókusztej
- 2 púpozott tk. karobpor vagy cukrozatlan holland
kakaópor
- 2 púpozott tk. eritrit
A zab- és tönkölylisztet átszitálom, majd a
szódabikarbónával elkeverem. Eközben a vizet, a ghí-vel és egy nagyobb csipet
sóval felteszünk melegedni egy edényben. Amikor már forró, de még éppen nem
forr, lehúzom és hozzáadom az eritritet. Ha ez is feloldódott benne, jöhet a
lisztes keverék, amit egy fakanállal gyors mozdulatokkal addig keverek, míg az
egész egy masszává nem áll össze. Hagyom kissé hűlni, majd 3 felvert tojást is
keverek hozzá apránként. Csillagcső és habzsák segítségével hosszabb csíkokat
nyomok belőle a már forró, bő zsiradékba (lehet ghí vagy kókuszzsír) és szép
aranybarnára sütöm. Tényleg kell hozzá a bő zsiradék, tehát ne sajnáljátok,
hiszen egyébként laposak lesznek a fánkok. Zsírpapíron kissé felitatom róla a
zsiradékot, majd fahéjas eritritbe forgatom tálalás előtt.
A karob italhoz a karobport és az eritritet apránként
oldom fel a tejjel, majd az egészet felteszem forrni. Amikor már megjelennek az
első buborékok és besűrűsödött (a karobpornak sűrítő hatása is van), lehúzom a
tűzről és a churrosok mellé mártogatósként tálalom.
További egészséges receptek a szerző blog oldalán
találhattok: izjarat.blogspot.com
2020.01.28.