Az
Európai Hulladékcsökkentési Héten gondoljunk arra is, mennyi élelmiszert
kidobunk egy évben. Annak érdekében, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, a
vásárlásra és a tárolásra is oda kell figyelni.
Sok
családban előfordul, hogy nagybevásárláskor telepakolják a hűtőt, aztán az
élelmiszerek egy része végül a kukában végzi. Hogy megelőzzük a pazarlást, már
a vásárlásnál is legyünk tudatosak, és figyeljünk oda az élelmiszerek
tárolására is. Fogadjuk meg az alábbi tippeket!
1. Találjuk ki előre egész hétre, mit fogunk főzni, és a
receptekhez megfelelő alapanyagokat vásároljuk meg. Kerüljük az
impulzusvásárlást, mert, ha a boltban, éhesen megtetszik valami, azt nem biztos,
hogy otthon is kívánni fogjuk, vagy ténylegesen fel fogjuk használni.
2. Vásárláskor figyeljünk a termékek szavatosságára.
Korai lejáratú élelmiszert csak akkor vegyünk akciósan, ha arra valóban
szükségünk van, különben biztos, hogy nem fog pár nap alatt elfogyni.
3. Ügyeljünk a tárolásra is. A zöldségeket, gyümölcsöket
sötét, hűvös helyen tároljuk, vagy a hűtőben vagy a kamrában, különben gyorsan
megromolnak. Ne vásároljunk egyszerre nagy mennyiséget, csak ha befőttet,
lekvárt készítünk. Inkább gyakrabban vegyünk friss árut, mint egyszerre sokat.
4. Vásároljunk praktikus tárolódobozokat, vászonzsákokat,
üvegeket, amikben tovább eláll az élelmiszer. A sajtok, felvágottak például
dobozban tárolva nem száradnak ki.
5. Ha egyszerre nagyobb mennyiségben főzünk, a felét
fagyasszuk le, és később használjuk fel. Két-három napig senki sem szereti
ugyanazt enni, így biztosan ránk romlik a maradék.
6. Akkora hűtőszekrényt vegyünk, amekkorát tele is
pakolunk úgy, hogy az élelmiszerek nem romlanak ránk. Például egy nagy családnak
szüksége van a 230 literes, kombinált hűtőszekrényre, míg egy egyedülálló
embernek elegendő lehet egy kisméretű hűtő. Ha a hűtő kong az ürességtől, de
folyamatosan működtetjük, azzal rengeteg energiát pazarolunk el.
7. Ha a fagyasztónk nem rendelkezik no frost funkcióval,
akkor évi két-három alkalommal, rendszeresen engedjük le a hűtőt,
jégtelenítsük, takarítsuk ki. Így sokkal gazdaságosabban fog működni, mint
amikor vastag jégréteg borítja a csöveket.
8. Rendszeresen nézzük át a hűtőt, kamrát, ami le fog
járni, vagy kezd romlani, még gyorsan használjuk fel. A kicsit barnuló
gyümölcsből például még készíthetünk kompótot, gyümölcssalátát, nem szükséges
azonnal kidobni, ha már túl puha.
9. Ingatlanvásárláskor, átépítéskor, új bútor vagy
berendezési tárgy vásárlásakor is tartsuk szem előtt szokásainkat. Például, ha
rendszeresen főzünk, de csak heti egyszer vásárlunk, és egyszerre intézzük a
beszerzést, akkor szükségünk lesz kamrára, de minimum megfelelő
tárolószekrényre.
10. Ha nagy hűtőszekrényt, fagyasztót működtetünk, akkor
figyeljünk oda a lakás elektromos hálózatára is. A gyakori áramszünet, a
rendszer túlterhelése nem csupán veszélyes, de sok kárt okoz az is, ha egy
nyaralás alatt kiolvad a hűtő, fagyasztó.
2017.11.22.