Facebook Share Image

Hogyan válasszunk használt autót?

Tematikus hírek / Autó

Hamarosan eljön a tavasz, sokan kezdenek el ilyenkor használt autókat nézegetni. Ahhoz, hogy ár/érték arányban jó vételhez jussunk, tudatosan fel kell előre készülni, és nem árt, ha szakértői segítséget is igénybe veszünk.

Ha használt autót vásárolnánk, először is gondoljuk át, mire használjuk majd az autót, és ahhoz milyen típusú gépkocsira lesz szükségünk. A használt autókra igaz az a mondás, hogy sokkal inkább állapotot, mintsem márkát veszünk. Emiatt mindenképpen legalább 2-3 márkában gondolkodjunk.

Gondoljuk végig, mennyit fogjuk egy évben használni a gépkocsit. Azzal járunk mindennap munkába, a városon belül, dugózva, de külföldre nem mennénk vele? Vagy rendszeresen az ország egyik feléből a másikba fogunk furikázni, hogy lebonyolítsuk az üzleteinket? Esetleg egy hétvégi, második autót szeretnénk? Szükség van nagy csomagtartóra, vagy inkább egy kis városi autó lesz a nyerő, amivel könnyű parkolni?

Fontos szempont az is, hányan használjuk rendszeresen az autót. Ha csak ketten, akkor elég egy háromajtós is, míg, ha 6-7 fős, nagy családban kell gondolkodni, akkor az egyterűek jöhetnek szóba.

Határozzuk meg előre azt is, mik a számunkra nélkülözhetetlen funkciók. Például szükség van-e arra, hogy állítható legyen a vezetőülés magassága, hány légzsák legyen, szeretnénk-e ülésfűtést, tempomatot vagy tolatóradart. Mindenképp olyan autót válasszunk, ami klímás, mert az utólagos beszerelése drága.

Gondoljuk át, mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, hogy autót vásároljunk. Ebből vonjunk le legalább 200 ezer forintot, így futja majd az átírás költségeire, és az esetleges, utólag kiderülő kisebb javításokra, cserékre is.

Ezek mentén a paraméterek mentén nézzük meg, hogy milyen márkák és hány éves autók jöhetnek szóba. Elsőre ne riadjunk meg egy idősebb autó vételétől se, ez csak akkor legyen szempont, ha a meglévőt szeretnénk fiatalabbra cserélni. Első autónak egy jól karbantartott, szervizelt, idősebb autó is kiváló megoldás lehet. Ugyanazért a pénzért ugyanis egy idősebb, de sokkal jobban felszerelt, biztonságosabb, megbízhatóbb autóhoz juthatunk.

Válasszunk ki 3-4 autót, ami a képek, leírások alapján jónak tűnhetnek és nézzük meg őket személyesen. Ha nem értünk az autókhoz, vigyünk magunkkal egy szakembert, aki a helyszínen át tudja nézni az autót. Egy értő szem számára feltűnik, ha árnyalatában eltér a festés, ez például arra utal, hogy korábban összetört az autó. Ellenőrizzük, nem pörgették-e vissza a kilométer számlálót, vagy nincs-e kivágva a légzsák szalagja, amit csak ollóval lehet eltüntetni, ha már egyszer kinyílt. Figyeljük a hegesztésnyomokat, a szigeteléseket. Ahol eltérés van, ott javítva lett az autó.

Önmagában attól ne ijedjünk meg, ha korábban összetört a gépkocsi, hiszen lehet, hogy szakszerűen javítva lett. De ilyenkor mindenképpen kérjük ki egy szakértő véleményét, nehogy olyan rejtett sérülése legyen az autónak ami veszélyt jelenthet.

Mindenképp nyissuk fel a motorháztetőt, ellenőrizzük, nem sérült-e például az ablakmosó tartály, nincsenek-e szétcsúszva a csövek. Ezek is ugyanis egy korábbi ütközés jelei. Járassuk a motort, nézzük meg, indul-e egyből, egyenletesen jár-e. Ellenőrizzük a váltót, könnyen a helyére megy-e.

Ha felfedezünk bizonyos hibákat, kérjük ki szakember segítségét a javítási költségeket illetően. Bontott vagy utángyártott alkatrészekkel lehet, hogy párezer forintból újjávarázsolható egy autó, míg nagyobb költségekbe nem biztos, hogy érdemes belemenni.

Nézzük át a szervízkönyvet, majd menjünk el egy próbajáratra az autóval.

A számunkra új autóra azonnal kössük meg a kötelező biztosítást, és lehetőség szerint a cascót is.

SIGNAL Gépjárműbiztosítások