Facebook Share Image

Ön KATÁ-s vállalkozó? Ezt kell tudnia nyugdíjáról!

Tematikus hírek / Megtakarítás

A KATÁ-s vállalkozás előnye, hogy indítása és adózása egyszerű, azonban hátránya, hogy kevés nyugdíjjal jár együtt.

A KATÁ-s vállalkozás azért népszerű, mert könnyű vállalkozást indítani, egyszerű a járulékfizetés, kedvezők a feltételek. Az alacsony adóterhek egyik nagy hátránya ugyanakkor, hogy kevés nyugdíjjal jár együtt. Ez többszázezer ember számára azt jelenti, hogy lényegében magának kell gondoskodnia nyugdíjas éveiről.

KATA vállalkozó web

A minimálbér-emelés miatt - ami jelenleg 149 ezer forint - a megszerzett szolgálati idő kicsit csökkent 2019-ben, így még indokoltabb a nyugdíjbiztosítás formájában történő öngondoskodás az érintett vállalkozóknak. A főállású KATÁ-s vállalkozó jelenleg 50 ezer forint adót fizet havonta, de dönthet úgy is, hogy 75 ezer forint befizetését vállalja. Ha a vállalkozó nem főállású, akkor pedig 25 ezer forint az adóterhe.

A nyugdíj a havi kereset és nyugdíjjogosultságra jogosító napok (szolgálati idő) alapján kerül számításra. 50 000 forint tételes adó fizetésekor keresetként 94 400 forint, szolgálati időként 365 nap helyett jelenleg 231 napot vesznek figyelembe, mert a kereset nem éri el a minimálbért, így arányosítással csökkentik a nyugdíjra jogosító időt. 75 000 forint tételes adó megfizetésekor ilyen arányosítás nem történik, mivel a kereset magasabb, mint a minimálbér, így keresetként 158 400 forinttal számolnak.

Ez azt jelenti, hogy minden KATÁ-s évben kiesik 134 nap szolgálati idő. 10 évnyi KATÁ-s adózás után ez már több, mint 6 év szolgálati időt jelent, ami után nem jár nyugdíj.

A nyugdíj előtakarékosság mindenki számára ajánlott, azonban a KATÁ-s vállalkozók számára különösen. Ha Ön is KATÁ-s vállalkozó, nézzen szét a piacon, és válasszon magának egy kedvező nyugdíjbiztosítást! A rendszeres befizetéssel nem csupán megtakaríthat, de egyben biztosítási védelemben is részesül Ön, elhalálozás esetén pedig családja.

Gondoljon bele! Egész életében becsülettel dolgozott, így megérdemli, hogy a nyugdíjas évek alatt se kelljen nélkülöznie. Ekkor lesz ideje a családra, arra, hogy újra hobbijának hódoljon, utazzon. Ehhez azonban megfelelő megtakarításra van szükség, hogy a mindennapi megélhetés mellett szórakozásra is jusson.

Ismeri a SIGNAL Nyugdíjprogramot? Amennyiben még nem, keressen meg minket, hogy együtt tervezhessük meg az Ön számára legjobb megoldást!

(A cikk megírásának dátuma: 2019.03.22.)

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM